“Sıçan peritoneal endometriozis modelinde metformin ve OTX008’in etkisi: Galektin ve Sinsitinlerin Payı” Projesine TÜBİTAK ARDEB 1002 Desteği

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İlkin Seda CAN yürütücü olmak üzere; Prof. Dr. Ali ÇETİN, Doç.Dr. Pelın KOPARIR, Doç. Dr. Sevgi DURNA DAŞTAN, Dr. Öğr.Üyesi Taner DAŞTAN ve Doç. Dr. Mustafa ÖZKARACA ile birlikte yürüteceği “Sıçan peritoneal endometriozis modelinde metformin ve OTX008’in etkisi: Galektin ve sinsitinlerin payı” başlıklı proje ile TÜBİTAK ARDEB 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır.
Projenin uzun dönem ve genel amacı, endometriozis hastalığının gelişim sürecinin daha iyi anlaşılmasına ve yeni tanı ve tedavi modalitelerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Araştırmacı ekibi, bireysel olarak ulusal ve uluslararası düzeyde kendini ispatlamış, birlikte çalışmaya devam eden kişiler ile kurulmuştur. Sıçan endometriozis modelinin uygulanması (aşama 1) ve gen ifade (aşama 2), biyokimya (aşama 3), histoloji ve immünohistokimya (aşama 4) deneylerinin yapımı aşamalarından sonra bir yılda Proje tamamlanacaktır.
Proje kapsamındaki araştırmanın özgünlüğü, sıçan endometriozis odaklarında araştırma teması olan galektin ve sinsitin moleküllerinin regülasyonuna araştırma ilaçları olan metformin ve OTX008 bileşiklerinin etkilerini ve bu etkilerin odakların gerilemesindeki rollerini ilk kez incelemeyi hedeflemesidir.
Bu Projenin tanımlanan deneylerinin yardımıyla sıçan endometriotik odaklarında, galektin ve sinsitin molekülleri üzerinde metformin ve OTX008 bileşiklerinin modülatör etkilerinin gösterilmesi ve bu etkilerin endometriotik odakların gelişimini azalttığının saptanması bu Projenin başarıları olacaktır. Metformin ve OTX008 bileşikleri, endometriotik odakların gelişimini baskılayabilir. Galektin ve sinsitin molekülleri, endometriotik odakların gelişiminde önemli rol oynayabilir. Metformin ve OTX008 bileşikleri, galektin ve sinsitin moleküllerinin etkilerini düzenleyerek endometriotik odakları baskılar. Projenin uzun dönem sonuçları galektin ve sinsitin moleküllerinin etkilerini düzenleyebilen ilaçların endometriozis hastalığı tedavisinde kullanılabilmesinin önünü açmak ve galektin ve sinsitin gen ve proteinlerini de içeren endometriozis olgularında kullanılabilecek moleküler tanı yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Akademisyenlerimizi proje desteklerinden dolayı kutlar ve başarılarının devamını dileriz.

Post Author: pdo

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir