Mühendislik Fakültesi Öğrencilerine TÜBİTAK’tan 2209 Sanayi Odaklı Araştırma Proje Desteği

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Yunis TORUN danışmanlığında, bölümde kurulu ROBOLAB lisans öğrencilerinden Muhammet Abdurrahim ÇELİK, Mehmet Rıza AKBAŞ ve Sertaç GÜLBOY tarafından tasarlanan “Mermer Sınıflandırılması İçin Makinalı Görü Sistem Tasarımı” adlı proje TÜBİTAK BİDEB tarafından 2209 Sanayi Odaklı Araştırma Proje desteği kapsamında 139B411801963 numara İle desteklenmeye değer bulunmuştur.

Kendilerini kutlar başarılarının devamını dileriz.

Fimar Mermer Maden A.Ş. ‘de fabrika müdürü olarak görev yapan ve aynı projenin sanayi danışmanlığını yürüten Levent GENCER, bu sektörde mermer karolarının deseni ve rengine bağlı olarak mermer kalitesinin değiştiğini, bu desenler ve renklerin mermer kalitesini ve mermer kalite sınıfını etkileyen en büyük etken olduğuna değindi. Mermer fabrikalarında sınıflandırma işleminin işçiler tarafından göz ile seçildiğini, işçilerde zamanla yorulmaya bağlı olarak göz yanılması ve işçinin çalışma esnasındaki psikolojik durumunun mermer sınıflandırmasındaki hata oranını artırdığını belirtti.

Tasarladıkları proje ile sınıflandırma işleminin işçilerden bağımsız hale getirmeyi planlayan öğrenciler yapay zekâ destekli sistem ile mermer sınıflarını öğrenen ve mermerleri öğrenilen sınıflara göre ayırt edebilen çok düşük hata oranına sahip olan bir sınıflandırma sistemi tasarladıklarını söylediler. Öğrenciler, proje kapsamında Fimar Mermer Maden A.Ş. Sivas fabrikasından alınan 1000’e yakın mermer görüntüsü ile sistemin laboratuvar ortamında geliştirildiğini, test işlemlerini gerçekleştirdiğini ve sistemin fabrikalara entegre edilebilir bir sistem haline getirebileceklerini söyledi.

Post Author: pdo

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir